>
 • 4030 Debrecen, Híd utca 4-6.

Debreceni Mechanikai Művek

Termékeink

Tökmagbetakarítás

TR-2003
vontatott tökmagbetakarító gép

Tökroppantó - TR-2003 vontatott tökmagbetakarító gép
A gép alkalmazási területe a nagyüzemi ipari és étkezési célra termelt tökmag betakarítása.

A tökroppantó gépet az üzemeltető traktor hárompont-függesztő alsó karjaira szerelt vonólapról kell vontatni. Szakaszos vagy lassú haladás közben – a gép mellé csatlakoztatott tökfelszedő adapter alkalmazásával – gépi erővel történik a tökök roppantó garatba juttatása. A tökroppantó dob szétzúzza a kabakokat, ez a zúzott anyag egy „pálcás” leválasztó dobba kerül, ahol a dob folyamatos forgása következtében állandó mozgásban van. A tökroppantó dob pálcái közötti résen a tökmagok a dobház alsó részébe,  a többi anyag pedig a tökroppantó dob végén a talajra jut. A tökmagokkal átjutott bélanyag és lányrészek egy része távozik a tökroppantó dobház alsó perforált részén. Innen a tökmag tovább kerül egy tisztító dobba, ahol egy ventilátor szívó hatása a még meglévő bélanyagokat, lágyrészeket eltávolítja. A tisztított tökmag ezután a tökroppantó magtartályába jut, amit időnként üríteni szükséges.

Az tökroppantó magtartály ürítés módjának kialakítása konstrukciós szempontból kétféle lehet: hagyományos, súberen keresztüli ürítés, vagy kihordócsigás ürítés.

A tökroppantó alapelemeiben azonos a korábban gyártott TÖKROPP-1800 -al, de a korábbi évek üzemi tapasztalatai alapján több olyan módosítást vezettünk be, amely a munka minőségét és hatékonyságát szolgálja.

A tökroppantó jellemzői:

 • módosított szerkezetű leválasztó dob, még jobb magleválasztás, nagyobb termelékenység
 • új, nagyobb nagyteljesítményű elszívó ventillátorral kiegészített hosszabb tisztítódob, még nagyobb szárazanyag kihozatal
 • vontatási szögbeállítást segítő visszajelző (a gép teljesítménye nagyban függ a vízszintessel bezárt szögtől)
 • szerelhető kivitelű alsó rosta

A tökroppantó műszaki adatai:

Megnevezés
TR-2003 betakarítógép
Hossz:
4600 mm
Szélesség:
2100 mm
Magasság:
1900 mm
Tömeg:
1550 kg
Bemenő fordulat:
540 1/min
Erőgép szükséglet:
40-50 LE
Leválasztódob /
Felszedőhenger:
Ø 1000 x 1800
Futómű:
10-15 8 PR fékezetlen


TF–1500
Hidraulikus kiemelésű tökfelszedő adapter

A tökfelszedő egy külön vontatható egység, mely üzem közben egy, a tökroppantó jobb oldalára felszerelt konzolhoz csatlakozik. A felszedő adapter áll egy tüskés hengerből, egy, a felszúrt tököt leszedő fésűből és szállítószalagból vagy csúszdából, amely a garatba juttatja a tököt. A már részben sorba rendezett kabakokat két terelőlapjával összébb tereli, majd tüskéivel felszedi.

A tökfelszedő jellemzői:

 • traktorfülkéből vezérelve a felszedő henger hidraulikusan kiemelhető, illetve süllyeszthető
 • a beépített tartószeleppel rögzíthető a munkahelyzet magassága
 • a felszedő henger szilárd lemeztüskéi stabilan tartva felszúrják a kabakokat
 • csúszdás, illetve behordó szalagos megoldással juttatja a tököt a betakarítógépbe
 • 2003-tól módosított csúszdával készül, ezzel is csökkentve az emberi beavatkozás szükségességét

 

A tökfelszedő műszaki adatok:

Megnevezés TF-1500
felszedő-adapter
TR-2003+TF-1500
(üzemi áll.)
Hossz:2800 mm4600 mm
Szélesség:1800 mm3250 mm
Magasság:1800 mm2300 mm
Tömeg:600 kg2250 kg
Bemenő fordulat: 540 1/min
Erőgép szükséglet:40-50 LE40-50 LE
Leválasztódob /
Felszedőhenger:
Ø 1540 x 760 
Futómű:520-13 

 

Tökmagbetakarítás

TRM-2018
nagyteljesítményű vontatott tökmagbetakarító gép

TRM-2018 nagyteljesítményű, vontatott tökmagbetakarító gép (tökroppantó)
A TRM-2018 tökmagbetakarító gép konstrukciójakor a cél az volt, hogy a nagyüzemi, nagy területen termelők igényeit kielégítsük egy nagyobb teljesítményű és funkciókban gazdagabb berendezéssel, törekedve az alacsony magveszteségre.

A gép elektro-hidraulikus vezérléssel van ellátva, ennek előnye, hogy a gép és a traktor között csak egy kábel-összeköttetés van, és nincsenek huzalok. Ezáltal egy komfortosabb kezelés biztosított.

Működése:

A felszedő dob felszúrja a kabakokat, melyek ezután egy kopásálló, több gumi- és szövetrétegből álló szállítószalagra kerülnek. Ezt hidro-motor hajtja meg. A felszedő dob az előző konstrukciótól eltérően nem külön egység, hanem a gépre került ráépítésre. Szállítási helyzetből kifordítható ill. hidraulikusan leengedhető munkahelyzetbe.

A törődob lépcsői két késsel találkoznak, melyek a kabakokat a legapróbb darabokra törik. A törőlécek úgy lettek beállítva (szögbeállítás), hogy a kabakok minél jobb bevezetését szolgálják. Kiegészítésként cserélhető törőlécek kerülnek elhelyezésre, melyek az elhasználódás után megfordíthatók és még egyszer használhatók.

Nagyteljesítményű elszívó berendezés gondoskodik arról, hogy a bélanyaggal még körülvett magok megtisztuljanak. Ezek aztán a csiga közvetítésével a magtartályba jutnak. Az elszívó dob fordulatszáma hidraulikusan beállítható, és egy kiegészítésként felszerelt kefe gondoskodik az elszívó dob állandó tisztításáról.

A magtartályban található egy csiga, mely a magokat az ürítőcsigához továbbítja. Az ürítőcsiga hidraulikusan kiemelhető és lehetővé teszi a gyors és gondtalan ürítést a gép melletti pótkocsira, teherautóra.

Műszaki adatok:

teljesítmény6-8 ha / nap
erőszükségletkb 100 LE/75 kW
megvilágítás12 V
abroncs500/50 – 17 14 PLY, guminyomás 3  bar
fékfékezett tengely, mechanikus fék kötélhuzallal
(megengedett legnagyobb sebesség 10 km/h) vagy légfékkel (megengedett legnagyobb sebesség 25 km/h)
meghajtáscsuklós tengely, fordulatszám 540 1/min
fedélzeti hidraulikafogaskerekes szivattyú (35 l/min.), olajtartály tartalma. 75 l. (hidraulika olaj HLP 46 DIN 51524)
- elektromágneses szeleppel (a traktoron szükséges egy 12 V-os elektr. csatlakozás és egy kétszeres működésű vezérlőeszköz)az ürítőcsigához
perforált dobfélkörpálcákból álló perforált dob, dobhossz=2500 mm, dobátmérő D=1200 mm
felszedő tüskés dob mérete: átmérő D 1500 mm, szélesség 1040 mm, szállítószalag hossz x szélesség: 1430 mm x 450 mm
magtartályűrtartalom: kb. 1200 kg nedves mag
ürítőcsigakb. 4 min. / tartályürítés, ürítőmagasság kifordított csigánál 2700 mm
elszíváselszívó kompresszor, 4500 1/min,  elszívó dob  perforált lemezzel (furat R 8 mm), dobhossz 1200 mm, dobátmérő D 480 mm
szintszabályozás: kb 4° gépdőlés, kézi
méret
(hosszxszélxmagasság)
4800 x 2580 x 3480 mm (rúd nélkül) ill. 5900 x 2580 x 3800 mm (kardánrúddal)
súly4800 kg

 

Tökmagbetakarítás

Kiegészítő gépek

A termőterületen betakarított tökmag  jó minőségének megőrzése megköveteli, hogy a betakarítást követően a legrövidebb időn belül részben  feldolgozzuk azt.
Ennek legfontosabb műveletei a mosás és szárítás

TM–2003 Tökmagmosó gép

TM 2003 tökmagmosó gép
A berendezés alkalmazási területe az ipari és étkezési célra termelt tökmag mosása.
A mosás két fázison keresztül valósul meg. Az első fázis a magok vízsugárral történő mosása, amikor a berendezés a magról lemossa a rárakódott belső lágyrészeket, miközben az egyéb maradékanyagokat szelektálja a tökmagoktól. Alkalmazásának előnye, hogy kb. 30 %–kal csökkenti a szárítási költségeket és növeli a betakarított tökmag tisztasági fokát, esztétikumát, piacképességét A második fázis a „szikkasztás” a perforált edényekben. A gép üzemeltetéséhez hálózati víz és elektromos csatlakozás, illetve az elhasznált víz elvezetésének biztosítása szükséges. A tökmag feldolgozásához és szikkasztásához két perforált gyűjtőedényt szállítunk.

 

TSZ–16 Tökmagszárító asztal


TSZ 16 tökmagszárító asztal A szárító asztal alkalmas az ipari és étkezési célra termelt héjas és héj nélküli tökmag szárítására. A szárító asztalra épített magkeverő kocsival biztosítható a mag folyamatos keverése, az egyenletes szárítás, illetve sérülésmentességének és csíraképességének megőrzése. A szárítással a víztartalom 7%-os értékig csökkenthető. A szárítás befejezésével a mag az asztal végén kialakított tolózár nyitásával az asztalról lehúzható.

A szárító asztalt kazán és ventilátor nélkül szállítjuk.

 

TP–2003 Tökmagpolírozó gép


A berendezés alkalmazási területe az étkezési célra termelt tökmag polírozása.
A gép a tökmag szárítása utáni tisztítással növeli a mag minőségi kategóriáját, esztétikumát. Az új TP 2003 tökmagpolírozó gép fejlesztésű gép kefés rendszerű, amely a tökmagon lévő vékony selymes hártyát távolítja el. Ezzel lényeges minőségi javulás érhető el. Munkateljesítménye max. 3000 kg/óra. A polírozás intenzitását a tökmagáteresztés sebességének változtatásával állíthatjuk. A kefék forgási sebességét fokozat nélkül, frekvenciaváltóval lehet szabályozni az optimális értékre.
Ennek a berendezésnek a használata a mosás, szárítás fázisok végrehajtása után célszerű. Abban az esetben, ha a magvak mosás nélkül lettek szárítva, a hatásfok nagyon alacsony lesz.

 

A tökmag betakarítás kiegészítő gépeinek fontosabb adatai:

Megnevezés TM-2003
Tökmagmosó
TSZ-16
Tökmagszárító (csak az asztal)
TP-2003
Tökmag-polírozó
Hossz:3180 mm8000 mm2900 mm
Szélesség:1350 mm2100 mm1360 mm
Magasság:1670 mm1400 mm2465 mm
Tömeg:245 kg1560 kg385 kg
Motor fordulat:20 1/min20 1/min20-1001/min
Motor telj.:0,37 kW0,37 kW5,5 kW
Teljesítmény:2 betakarítógépet kiszolgál2500-3000
kg / 10-12 óra
3000 kg/óra

 

Aljtalajlazítás

VAKOND IS 4.3
ikerszárnyas középmélylazító - rögtörő
hengeres utóelmunkálóval

VAKOND IS 4.3 ikerszárnyas középmélylazító - rögtörő hengeres utóelmunkálóval
Intenzív lazítás, kedvező rögfrakció.
Működése:

Az ikerszárnyak speciális sík- és térbeli elhelyezéséből eredően a szántott réteg alatti talajt nem csak a törésvonalak mentén repedezteti meg, ezáltal fejtve ki a lazító hatását, hanem azt össze is aprítja, ezzel biztosítva a talaj térfogatsúlyának csökkenését a pórustérfogat növekedését, az altalaj összporozitásának javulását.
Az FVMMI GH KHT. Gödöllő IH lazítóval történő összehasonlításánál 40-45 % aprítási hatékonyságnövekedést mért az ikerszárnyas lazító javára ugyanazon talajon, ugyanazon időben.


Műszaki adatok:

 • Művelés mélysége: max. 55 cm.
 • Súly: 1.120 kg.
 • Teljesítmény: 1,3-2,1 ha/h.
 • Méret:3.200 x 2.200 x 1.480.
 • Műveleti sebesség: min. 4 max. 7 km/h.
 • Vonóerő igény: jól művelt, kötött és igen kötött talajokon művelőtagonként 45-50 LE.

Műszaki adatok letöltése »


Hatása:

 • Drasztikusan és tartósan megjavítja a talaj függőleges vízvezető és vízmegőrző képességét kötött talajokon 3 évig.
 • Kedvező víz-levegő arányt hoz létre a szántott réteg alatt is, 50 cm mélységig, melynek következtében nő a gyökértömeg.
 • A talajlakó aerob baktériumok tömegében igen pozitív változás következik be, ezáltal jelentős mennyiségű lekötött tápanyag táródik fel az addig műveletlen altalajból, és kötődik meg a levegőből, mely a művelés hatástartamáig fennáll.

Eredményessége:

A művelést követő évben többlettápanyag-felhasználás nélkül 2-2,5 t-val több szárazanyag képződött kukorica, csemege-kukorica, cukorrépa, burgonya területeken a hagyományos műveléssel szemben. Azaz kukoricából 2,6-2,8 t-val, csemegekukoricából 4-6 t-val, cukorrépából 8-10 t-val, burgonyából 7-8 t-val többet takarítottak be a termelők 2003-ban még öntözés nélkül is az igen aszályos időjárás ellenére. Napraforgóból 3 éves átlagban 0,8-1 t többlettermés képződött.


Alkalmazása:

A futóhomok kivételével minden talajtípuson eredményesen alkalmazható.


FONTOS!

A művelet elvégzése után nem szabad szántani, mert az egyébként is összeaprított talaj feltalaja az ismételt mozgatás közben kiszárad!

Referenciák:

 • Hajdúnánás térsége 1.300 ha típusos rétitalaj, homokos vályog.
 • Kisújszállás 100 ha szikes talaj (termőszik).
 • Taktaköz 300 ha öntés réti, rétitalaj.
 • Beregi tájegység 600 ha öntés réti, rétitalaj.
 • Mád és környéke 100 ha agyagbemosódásos barna erdőtalaj.
 • Bödönhát, Újszentmargita és környéke.

Rotary Cutter

DMM 46 szárzúzó és fűkasza

Rotary Cutter - SZV-5000 szárzúzó és fűkasza
A DMM 46 típusú nagyteljesítményű vágógépet bozótirtásra, legelők karbantartására, tarló- és bozótaprításra fejlesztették ki.
A 2006-os év folyamán a DMM egy új, saját fejlesztésű géppel jelent meg a hazai ill. a külföldi piacon: az 5.000 mm vágási szélességű szárzúzó-és fűkasza, amely a DMM 46 nevet kapta, függőleges tengellyel felszerelt. A gépet tesztelték mind a hazai, mind a külföldi piacon. Az eddigi tesztek rendkívül kedvező véleményeket, eredményeket hoztak. A jelenlegi hazai piacon hasonló, magas hatékonyságú gép nem található.

Alkalmazási terület:

 • Tarlók szármaradvány aprításához, egyenletes terítéséhez (kukorica, napraforgó, takarmány, gabonafélék).
 • Bozótos területek karbantartására.
 • Természetvédelmi területek karbantartására.
 • Út menti területek, árkok, rézsűk karbantartása.


Fontosabb műszaki adatok:

 • Óránkénti teljesítmény: 4-5ha.
 • Vágási magasság: 38-380 mm (talajviszonyoktól függő), amely menetközben hidraulikusan állítható.
 • Vágási szélesség: 5 m.
 • Teljesítmény igény: 75 KW.
 • A vágógép 1.000 fordulat/perc meghajtású traktorokhoz lett tervezve (igény estén 540 fordulat/perc).


Főbb jellemzők:

 • A kések kovácsolási technológiával készülnek, rendkívül hosszú élettartamúak felhasználástól függően elérhetik akár az 500 üzemóra élettartamot (2.000 ha). A késeket és a berendezést a törések és sérülések ellen, óvja a hajtásba beépített nyomatékhatároló.
 • A vágandó növényzet terítése a terelő elemek kombinálásával és kések forgásirányának megváltoztatásával szabályozható.
 • Szállítás-tárolás a hidraulikusan felhajtható szárnyak következtében egyszerű, helytakarékos. A kialakított konstrukció lehetővé teszi a közúti közlekedést.
 • A munkabiztonsági berendezések megfelelnek a CE előírásoknak.
 • Opcióként a gépet üzemóra számlálóval, illetve meghajtó kardántengellyel látjuk el.
 • Az egyszerű karbantartás elvégzése esetén évekig megbízhatóan fog működni.

Repcebetakaritó adapter

REPTOL

Repcebetakarító adapter - REPTOL
A folyamatos megújulás és előrelépés jegyében 2007. decemberében a DMM Kft. egy új fejlesztésű betakarító adapterrel jelent meg a hazai piacon, a repcemagbetakarító adapterrel.
A 2009-es illetve 2010-es év folyamán lezajlott további konstrukciós fejlesztések eredményeként született meg a REPTOL repcebetakarító adapter, amely csatlakoztatható New Holland-, Claas-, John Deere-, Laverda-, Massey Ferguson típusú kombájnokhoz.

Az érett, száraz repce - a betakarítás időpontjában - rendszerint összefonódott, kuszálódott és dőlt állapotban van.

A kombájnok vágóasztalán a fő betakarítási veszteségforrás a motolla és a terménygyűjtő csiga együttes munkájából eredő cséplés, a becők felnyílása és a kipergő magvak tarlóra hullása.

A REPTOL repcebetakarító adapter alkalmazásával lehetőség nyílik a terméshozam növelésére, mivel jelentősen csökken aratáskor a betakarítási veszteség.

Az adapter egy egyszerű és költségkímélő, speciális kiegészítő eszköz a terméshozam növelésére. Használatával akár 200 kg/ha-ral magasabb terméshozam növekedés is elérhető.

A REPTOL repcebetakarító adapter választhatóan egy-, vagy kétoldali hidraulikus oldalkaszával felszerelt illetve létezik oldalkasza nélküli változat is. Függőleges oldalkaszák alkalmazása a betakarítási veszteségeket tovább csökkenti.
A jobb- és baloldali oldalkaszák alkalmazása elsősorban a tábla nyitáskor előnyös, mert a dőlt és kuszálódott állományban a kaszák a szárakat átvágják.

A repcebetakarító adapter előnyei:

 • Hatékony betakarítási sebesség a precíz vágásnak köszönhetően.
 • Erősített vázszerkezet.
 • Gyors és könnyű illeszthetőség, felszerelése jelentősebb átalakítást nem igényel.
 • Számos felépítési és működési kivitelben (1 oldali-, 2 oldali hidraulikus oldalkaszás, 4,5 m-9 m közötti vágási szélességgel).
 • Kb 700 mm-el nyújtja meg a kombájn saját vágóasztalát, így csökkentve a betakarítási veszteséget.
 • A vízszintes vágóasztal és az oldalfalak vázszerkezetei csavarkötéssel rögzíthetők, megkönnyítve a pontosabb fölcsatlakozást a kombájnra.
 • A kombájn vágóasztalához igazodó nagy, sima külső és belső borítólemezek az eltömődésmentes betakarításért.
 • Állítható vágási magasság az oldalkaszáknál.
 • Jobboldali oldalkasza hajtás az adapterről ki-be kapcsolható.
 • Oldalkaszák keskeny kialakításúak.
 • Az oldalkasza pengéket szállítási és tárolási állapotban saját védőburkolat védi.
 • Az oldalkaszák  hosszú pengével szereltek, a jobb vágóteljesítmény érdekében.
 • Minden takarólemez lecsavarozható karbantartás céljából.
 •  A repcevágó adapter szíjhajtással kapcsolódik a kombájn vágóasztalához, így biztosítva van az állandó, vibrációmentes működés.
 • A repcevágó adapterre szerelt hajtóműről kapja a hajtást a szintén az adapterre szerelt hidraulikus szivattyú, amely az oldalkaszák hidromotorjait hajtja.
 • A hidraulikus szivattyú nyomáshatárolóval felszerelt, így biztosítva  az oldalkaszák túlterhelés elleni védelmét.
 • A munkabiztonsági berendezések megfelelnek a CE előírásoknak.

A REPTOL repcebetakarító adapter műszaki adatai:
 • Vágószélesség: 4,5-9.0 m.
 • Fordulatszám olajfürdős meghajtás:  575 fordulat/perc.
 • Hidraulikus oldalsó rendválasztó forgattyústengelyének fordulatszáma: 550 fordulat/perc.
 • A hidraulikus berendezés üzemi nyomása: 130 bar.

Debreceni Mechanikai Művek Kft.

DEBRECENI MECHANIKAI MŰVEK

Székhely

 • 4030 Debrecen, Híd utca 4-6.
 • +36 52 526 460
 • +36 52 526 462
 • www.dmm.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Bővebb információ »